GKN Fokker


Als onderdeel van GKN Aerospace is GKN Fokker een toonaangevende wereldwijde aerospacetoeleverancier van technologische geavanceerde vliegtuigsystemen en componenten. Het bedrijf levert geïntegreerde diensten en producten aan vliegtuigeigenaren en luchtvaartmaatschappijen.

Het bedrijf werd in 1919 opgericht door luchtvaartpionier Anthony Fokker, afgelopen maart heeft GKN Fokker samen met KLM en NLR haar honderdjarige bestaan gevierd.

Portfolio

Als innovatieleider heeft GKN Fokker aanzienlijke werkpakketten op vrijwel alle belangrijke vliegtuigprogramma’s van vandaag de dag en een brede klantenkring verspreid over de commerciële en militaire luchtvaart en ruimtevaart. GKN Fokker is meestal betrokken gedurende de volledige levenscyclus van een vliegtuig, die varieert tussen de 20 en 40 jaar. De onderneming opereert via haar werkmaatschappijen (Aerostructures - lichtgewicht structuurdelen zoals romppanelen vleugeldelen en staarten, Electrical Systems - bekabelingssystemen, Landing Gear - landingsgestellen en Services - logistieke diensten en vliegtuigonderhoud), die erkende specialisten in de markt zijn. Als multi-technology specialist heeft GKN Fokker relaties met de toonaangevende bedrijven in de luchtvaartindustrie, zoals Airbus, Boeing, Bombardier, COMAC, Gulfstream, Lockheed Martin, Northrop Grumman, KLM, Austrian Airlines en vele anderen.

Hoogeveen

Begin 2019, tijdens de overdracht van de eerste operationele F-35 aan de Nederlandse luchtmacht, heeft vliegtuigmotorfabrikant Pratt & Whitney een miljoenenorder geplaatst bij GKN Fokker in Hoogeveen. Volgens CEO Hans Büthker onderstrepen de nieuwe contracten het belang van de bijdrage van de Nederlandse industrie aan de ontwikkeling van de F-35. GKN Fokker is al sinds 2002 betrokken bij de F-35. Het levert onder meer bekabeling, vleugelonderdelen, kleppen voor remparachutes en stophaken voor het landen op vliegdekschepen.

Technische hoogstandjes

De deuren zijn technische hoogstandjes, zegt Site Director Hoogeveen Mischa Baert. Ze zijn superlicht en kunnen grote krachten weerstaan. En de F-35 is een zogeheten stealthvliegtuig dat onzichtbaar is voor de radar. ,,Die deuren moeten dus met hoge nauwkeurigheid sluiten. Zodra er ook maar een oneffenheid in zit, zal het vliegtuig te zien zijn.’’

Uitbreiding

Momenteel werken er ongeveer 1.100 mensen op de locatie Hoogeveen. “We hebben recent meer dan 180 mensen aangenomen. We hebben nu nog 60 openstaande vacatures, waarbij je kunt stellen dat er hier een gezonde groei is, waarbij het in principe om langdurige werkgelegenheid gaat.’’ Verder is recentelijk het Global Technology Center aangekondigd, waardoor er in Hoogeveen ook meer aandacht is voor hoogwaardige kennisontwikkeling, wat een zeer sterke combinatie met de productielocatie vormt.

GKN Fokker staat er goed voor, vertelt Baert. En dan niet alleen op het vlak van werknemers. De vliegtuigbouwer is momenteel ook bezig met het uitbreiden van de locatie. ,,Het gaat dus niet alleen om groei van personeel, maar ook om significante investeringen. Er zijn verregaande plannen om onze locatie met enkele duizenden vierkante meters uit te breiden en ook stevig in nieuwe machines te investeren. Dit zal de komende drie jaar plaatsvinden.’’

Ecosysteem

Nog afgezien van de nu gesloten deals, hebben de productie en het onderhoud van de F-35 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen al 1,4 miljard opgeleverd aan contracten en omzet. Daar komen naar verwachting de komende decennia nog enkele tientallen miljarden bij. Dat levert volgens het Ministerie van Economische Zaken bij elkaar zo'n 1600 vaste banen op.

Samenwerking Lockheed Martin, TU Delft en GKN Fokker

Al meer dan 100 studenten hebben meegewerkt aan kennisuitwisseling en -opbouw door uitwisseling van de Technische Universiteit Delft en Lockheed Martin in de Verenigde Staten. Dit uitwisselingsprogramma wordt mogelijk gemaakt door GKN Fokker. Daar hebben zowel GKN Fokker als de TU Delft in september 2018 een Quality Excellence Award van Lockheed Martin voor ontvangen.

Dan Pleshko presents the Quality Excellence Award to GKN-Fokker

“Deze prijs erkent organisaties die zich continu inzetten voor verbetering en waarden laten zien die innovatie, klantrelaties en menselijke ontwikkeling bevorderen, en tegelijk streven naar industrie-, onderwijs- of kwaliteitsverbeteringen. Onze organisaties werken al bijna vijftien jaar samen en ik ben zeer verheugd dat de TU Delft de eerste internationale universiteit is die Lockheed Martin’s Quality Excellence Award ontvangt,” zegt Lockheed Martin’s Vice President of Quality and Mission Success, Dan Pleshko.