Regenboogweek


Van 11 tot en met 18 oktober 2019 vindt de derde Drentse Regenboogweek plaats. Met diverse activiteiten wordt in heel Drenthe aandacht gevraagd voor de sociale acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Iedereen doet mee en doet ertoe!

De provincie Drenthe en de Drentse gemeenten hebben samen met maatschappelijke partners een programma voor de Regenboogweek gemaakt.

Overzicht van activiteiten:

Gemeente Assen

Transketeers

In de aanloop naar de Regenboogweek speelden de Transketeers de voorstelling ‘Sagen en Mietjes’. Sagen en Mietjes is een interactieve voorstelling waarin de Transketeers door de geschiedenis gaan en mooie, pijnlijke en spannende regenboogverhalen opgraven. De voorstelling vond zaterdag 5 oktober plaats

Regenboogvlaggenzee

Het regenboogzebrapad voor de Nieuwe Kolk wordt speciaal voor de Regenboogweek opgeknapt en door de gehele stad zal de regenboogvlag trots wapperen. Wilt uw school, sportvereniging, dorpshuis, bedrijf of wooncentrum de regenboogvlag ook hijsen? Per organisatie stellen we één vlag  beschikbaar, zolang de voorraad strekt. Het aanvragen van een regenboogvlag kan per mail via Wencke Gelinck: W.Gelinck@assen.nl

In gesprek over LHBTI

Op Coming Out Day, 11 oktober, wil de gemeente Assen graag in gesprek over hoe zij de komende jaren invulling willen gaan geven aan het LHBTI beleid. De bijeenkomst vindt plaats in Grandcafé ’t Wapen aan de Vaart ZZ 1 en begint om 18.00 uur. Aanmelden hiervoor kan tot 7 oktober bij Wencke Gelinck: w.gelinck@assen.nl. Na afloop van dit gesprek wordt om 20.00 uur bij de Nieuwe Kolk de film ‘Love, Simon’ vertoond door het COC. Daarna is er tijd om in het Theater café nog even na te praten.

Gemeente Coevorden

Vlaggengolf

De gemeente Coevorden doet mee aan de ‘vlaggengolf’ tijdens de Drentse Regenboogweek.

Vanuit het Diversiteitsplatform Coevorden worden een aantal activiteiten georganiseerd:

Sport

Het Diversiteitsplatform Coevorden heeft leden van de Loopgroep Coevorden bereid gevonden om een ‘Plein-tot-Plein’ loop met de regenboogvlag te houden als opening voor de ‘Regenboogweek Drenthe’.

De ‘Plein-tot-Plein’ loop zal worden gehouden op zaterdag 12 oktober om 13:30 uur. De start zal vanaf Het Stationsplein bij Hofpoort Incluis zijn, duurt ca. 45 minuten en eindigt op het Marktplein.

Woordvoerder Theo Baks van de Loopgroep Coevorden heeft een aantal medelopers bereid gevonden hier een bijdrage aan te leveren. Het is belangrijk dat ook de sport laat zien ‘pro-diversiteit’ te zijn. Er zijn nog te veel sporten waar sporters in de ‘kast’ blijven. Dat heeft meestal met houding en gedrag van de omgeving te maken waardoor de sporter niet durft te zijn wie die is. Sporters of sportverenigingen die ook willen meelopen zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via theobaks@home.nl

Fotowedstrijd en –tentoonstelling en film

Er is een fotowedstrijd georganiseerd waarbij deelnemers worden gevraagd een foto te maken met het thema ‘diversiteit’. Het staat de deelnemers vrij daar hun eigen interpretatie aan te geven.

Inzenden kon tot 5 oktober j.l. Een jury zal de 15 beste foto’s uitvergroten, deze zullen worden tentoongesteld in Hofpoort Incluis.

Op vrijdag 18 oktober 2019 om 19.30 uur wordt de tentoonstelling geopend.

Daarna is er een leuke afsluitende film om 20:00 uur. De toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom.

Onderwijs

Het Meldpunt Discriminatie Drenthe verzorgd gedurende het schooljaar voorlichtingen aan binnen het School Preventie Plan. De voorlichtingen zijn gericht op plagen, pesten en discriminatie. In de Regenboogweek wordt een voorlichting gegeven op OBS de Vlinderhof voor groepen 6, 7 en 8.

Emmen

Vrijdag 11 oktober, organiseert Filmhuis Emmen in samenwerking met Stichitng LHBT Emmen een bijzondere filmavond. Locatie: FIP (Film in het Park) Rensenpark Emmen. Vrijdag 11 oktober Aanvang 20.00 uur

Entree: € 5,00 inclusief hapje en drankje.

Programma:

20:00 – 20:30 – Inleiding over de geschiedenis van LHBT’ers – Joyce Snel en Bea Smit

20:30 – 21:20 – ’s Werelds eerste positieve film over homoseksualiteit “Anders Als Die Andern” (1919)

21:20 – 22:00 – Nazit: Gesprek over de film onder het genot van een hapje en drankje.

In verband met een beperkt aantal plaatsen is aanmelden verplicht.Info en aanmelden kan via deze link:  http://www.filmhuisemmen.nl/regenboogweek/

Zondag 13 oktober om 13.30 uur is er een regenboogdienst/viering in de Grote Kerk in Emmen. Schoolstraat 5. Er staat ons een mooie dienst te wachten met als thema: Wie ik ben... Gospelkoor El Elohim zorgt voor de muzikale ondersteuning en voorganger is Menso Rappoldt.

Aansluitend om 16.00 uur is de uitreiking van de bokaal voor de mooiste regenboog foto bij De Cocon door wethouder Guido Rink.