Drents landschap en geschiedenis als inspiratiebron


Frederiksoord

Het Drentse landschap en geschiedenis als inspiratie voor nieuwe huizen, gebouwen en omgeving. Daar gaat het boek 'Drenthe Maakt` over dat vanmiddag is gepresenteerd. Het staat vol projecten en initiatieven die de omgeving in Drenthe nog mooier maken.

62 nieuwbouwhuizen in oude koloniestijl

Een van die Drentse makers is Martin Wemes verbonden aan de Maatschappij van Weldadigheid, die in Frederiksoord 62 nieuwbouwhuizen in oude koloniestijl bouwde. Met de daarbij behorende kaarsrechte wegen, slootjes en lage heggen.

Hoe is het idee ontstaan?

“De vorige directeur van de Maatschappij van Weldadigheid, Jan Mensink, fietste door het gebied. De geschiedenis van de proefkolonie Frederiksoord is een prachtig verhaal, maar je zag het niet.”

Wat is er veranderd in het landschap?

“Er is bij het ontwerp van de koloniewoningen gewerkt vanuit de geschiedenis van de plek. Als je hier nu komt, vallen de huizen je eigenlijk niet op. Het enige wat je echt nodig hebt is het verhaal, dan ga je het landschap écht zien. Dan denk je dit is bijzonder.”

DB_18_Frederiksoord-246bew

Wat vindt de omgeving van de koloniewoningen?

“Het leuke is dat bewoners willen bijdragen om het verhaal te vertellen. Men leefde vroeger sober en zelfvoorzienend. Dus ook nu geen uitbundige bloemenzeeën in de tuin en de huizen zijn energieneutraal.”

Tips voor andere initiatiefnemers die de omgeving willen veranderen?

“Zorg voor een goede voedingsbodem voor jouw idee. Betrek daarvoor de omgeving in een vroeg stadium. Vertel het verhaal en haak alle spelers, overheden en bedrijven aan.”

Het boek

Meer lezen over andere projecten en initiatieven? Het boek ‘Drenthe Maakt` is op aanvraag verkrijgbaar. Neem voor meer informatie contact op met het Klant Contact Centrum van provincie Drenthe via 0592-365555 of post@drenthe.nl.

JV_20190307__DSF8670