TT-zonnepanelen


“Naast het TT-Circuit Assen ligt de grootste overdekte motorparkeerplaats ter wereld. Maar het is niet alleen een motorparkeerplaats voor 14.000 motoren, het is ook een grote leverancier van zonne-energie. De parkeerplaats is namelijk voorzien van een overkapping met ruim 21.000 zonnepanelen. Dat is wat we bij GroenLeven doen. We bouwen grootschalige zonnedaken en zonneparken om een essentiële bijdrage te leveren aan de energietransitie”, aldus Roland Pechtold, eindverantwoordelijke bij GroenLeven.

In 2014 realiseerde GroenLeven bij Landgoed Scholtenszathe in Klazienaveen het destijds grootste zonnepanelenproject van Nederland. Daar kwam GroenLeven in contact met de provincie Drenthe en zijn de mogelijkheden voor duurzame energie voor het TT-Circuit besproken. En kijk naar het resultaat: een prachtig innovatief zonnepark waar we allemaal ontzettend trots op zijn. “Een mooi voorbeeld van hoe de provincie kansen ziet en bedrijven aan elkaar weet te verbinden”.

“Bij de plaatsing van een zonnepark zoeken we zoveel mogelijk naar het creëren van een dubbelfunctie. Zo bouwen wij zonneparken op daken, voormalig vuilstorten, water, industrieterreinen en dus parkeerplaatsen. Met zonnepanelen voegen we waarde toe aan een al bestaande plaats.” Het interessante aan dit zonnepark is dat de opgewekte stroom naast het TT Circuit ook wordt afgenomen door oliemaatschappij Tamoil Nederland en omwonenden van het zonnepark. De zonnepalen op de parkeerplaats leveren zo’n 5,5 megawatt op, genoeg groene energie voor zo’n 1.600 gezinnen.

De provincie heeft vanwege het innovatieve karakter van dit project, een zogenoemde Green Deal toegekend. Uitgangspunt is dat de projecten een belangrijke bijdrage leveren aan de provinciale energiedoelstellingen. Een bedrijf krijgt met de Green Deal een subsidie van de provincie om een investering of inspanning te doen. Deze subsidie is een belangrijke bijdrage om de innovaties waar te kunnen maken.

“De energietransitie is ingezet. Nederland moet verduurzamen en het gaspedaal moet worden ingedrukt, want in Europees verband staat ons land samen met Luxemburg op flinke achterstand. Zonne-energie heeft de toekomst. Daar komen veel belangen bij kijken. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat omwonenden goed en tijdig geïnformeerd worden om draagvlak te creëren. We gaan al in een vroeg stadium in gesprek met de omwonenden en kijken samen naar de mogelijkheden.”

GroenLeven vindt het belangrijk dat de omgeving profiteert van een zonnepark. Zo realiseerde het in Emmen in samenwerking met lokale bedrijven een zonnepark dat genoeg stroom opwekt voor 8.500 huishoudens. Omwonden profiteren en in een speciaal onderzoekscentrum kunnen bedrijven en het lokale onderwijs werken aan innovaties op het gebied van duurzame energie. Ook werkt GroenLeven graag mee aan het project Leerbouwen voor Groningen en Noord-Drenthe. Mensen die al wat langer zonder baan zitten of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben krijgen een opleidingstraject tot zonnepanelenmonteur met baangarantie van GroenLeven aangeboden.

“Als marktleider willen we voorop lopen in de ontwikkelingen in de markt en het goede doen. De provincie Drenthe denkt ook zo. Zij zoekt voortdurend naar nieuwe kansen die duurzame energie met zich meebrengt. Ze denkt mee en verbindt bedrijven die met dezelfde ontwikkelingen bezig zijn. Dat werkt heel stimulerend.”

“Nederland produceert op dit moment zo weinig duurzame energie dat we in Europa één van de slechtste jongetjes van de klas zijn. Het roer moet om. Het is daarom belangrijk dat de provincie Drenthe dit soort projecten hoog op de agenda heeft staan en opstart. Door te verbinden, te innoveren en de nek uit te steken neemt de provincie een leidersrol in de energietransitie in.”

Roland Pechtold
Eindverantwoordelijke GroenLeven