TT-zonnepanelen


“Naast het TT-Circuit Assen ligt de grootste overdekte motorparkeerplaats ter wereld. Maar het is niet alleen een motorparkeerplaats voor 14.000 motoren, het is ook een grote leverancier van zonne-energie. De parkeerplaats is namelijk voorzien van een overkapping met ruim 21.000 zonnepanelen. Dat is wat we bij Groenleven doen. We bouwen grootschalige zonnedaken en zonneparken in Nederland.”

TT Zonnepanelen

“Zo hebben we in 2014 het destijds grootste zonnepanelenproject van Nederland uitgevoerd, bij Landgoed Scholtenszathe in Klazienaveen. Daar kwamen we in contact met de provincie Drenthe en hebben we gesproken over de mogelijkheden voor duurzame energie voor het TT-Circuit. Een mooie uitdaging. En kijk naar het resultaat: een prachtig innovatief zonnepark waar we allemaal ontzettend trots op zijn. Een mooi voorbeeld van hoe de medewerkers van de provincie kansen zien en bedrijven aan elkaar weten te verbinden.”

“Bij de plaatsing van een zonnepark zoeken we zoveel mogelijk naar het creëren van een dubbelfunctie. De parkeerplaats bij het TT-Circuit wordt jaarlijks maar zo’n 10 procent van de tijd gebruikt, maar is wel nodig. Met zonnepanelen voegen we waarde toe aan een al bestaande plaats. Het krijgt zo een permanente functie. Het interessante aan dit zonnepark is dat de opgewekte stroom ook wordt afgenomen door oliemaatschappij Tamoil Nederland. Daarnaast is het de bedoeling dat een deel van de stroom die we opwekken, straks gebruikt gaat worden door omwonenden. De zonnepalen op de parkeerplaats leveren ons zo’n 5,5 megawatt op. Dat zorgt voor energie voor maar liefst 1.600 gezinnen.”

“De provincie heeft vanwege het innovatieve karakter van dit project, een zogenoemde Green Deal toegekend. Projecten moeten dan een belangrijke bijdrage leveren aan de provinciale energiedoelstellingen. Als bedrijf krijg je met de Green Deal een subsidie van de provincie om een investering of inspanning te doen. Deze subsidie is een belangrijke bijdrage om de innovaties waar te kunnen maken.”

“Ons energielandschap is aan het veranderen en dat moet ook. We zien dat er steeds meer zonneparken gebouwd gaan worden. Daar komen veel belangen bij kijken. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat omwonenden goed en tijdig geïnformeerd worden om draagvlak te creëren. Veel bedrijven slaan deze stap vaak over, terwijl acceptatie zo belangrijk is. We gaan al in een vroeg stadium in gesprek met de omwonenden en kijken samen naar de mogelijkheden.”

“Doen is het nieuwe denken voor ons. We proberen voorop te lopen in de ontwikkelingen in de markt. De provincie Drenthe denkt ook zo. De medewerkers zoeken voortdurend naar nieuwe kansen die duurzame energie met zich meebrengt.  Bijvoorbeeld in werkgelegenheid. De medewerkers zorgen er echt voor dat één en één drie wordt. Ze denken enorm mee en verbinden bedrijven die met dezelfde ontwikkelingen bezig zijn. Dat werkt heel stimulerend.”

“Nederland produceert op dit moment minder dan 6 procent aan duurzame energie. We zijn daarmee één van de slechtste jongetjes van de Europese klas. In 2020 moet dat 14 procent zijn. Dat betekent, als we die ambitie waar willen maken, dat we of 43.000 windmolens of 1047 vierkante kilometer aan zonnepanelen moeten bouwen. Dat zijn 200.000 voetbalvelden. Heel wat dus. Het is daarom belangrijk dat de provincie Drenthe dit soort projecten hoog op de agenda heeft staan en daadwerkelijk opstart. Ze innoveren mee en steken hun nek uit. Dat doen ze ontzettend goed. Ze durven een standpunt in te nemen, omdat ze beseffen dat ook zij een belangrijke taak in het energievraagstuk hebben.”

Bert Hendriks
Commercieel directeur Groenleven