Ondernemer in de Health Hub in Roden


“Ik was één van de eerste ondernemers die zijn intrek nam in het kenniscentrum de Health Hub in Roden. Vanuit mijn bedrijf MedMen geef ik adviezen aan bedrijven die willen innoveren in de medische wereld. Technologie wordt namelijk steeds belangrijker in de geneeskunde. Mensen gaan meer medische handelingen zelf doen en blijven langer thuis wonen. De medische apparaten moeten daar dan ook geschikt voor zijn.”

“In de Health Hub houden we ons onder meer bezig met de kwestie ‘gezond ouder worden’, ook wel healthy ageing genoemd. Kennisinstellingen en bedrijven werken hier aan innovatieve medische technologieën. De Health Hub wordt gemaakt door de mensen die er rondlopen. Iedereen gaat er dan ook vol voor. Dat is essentieel. Samen willen we dat het een succes wordt.”

“Eén van de doelen van de Health Hub is het stimuleren van werkgelegenheid in deze sector. Er bestaan samenwerkingsverbanden op papier, die vaak goed bedoeld zijn, maar waar weinig uit komt. Hier werken we fysiek met elkaar samen. Het is geen halfslachtig samenwerkingsverband, maar een serieuze inspanning om meerwaarde te creëren. Je motiveert elkaar en deelt kennis. Er ontstaan zo projecten die anders niet waren ontstaan. Dat kan doordat hier een cultuur van ‘Ja, mits..’ in plaats van ‘Nee, tenzij..’ heerst. Zo’n instelling is een hele brede duw in de rug voor alles en iedereen die te maken heeft met nieuwe ontwikkelingen en technologieën.”

“Door de studenten die hier iedere dag rondlopen ontstaat er een bijzondere sfeer. Het is net alsof je op een hogeschool bent. Het straalt optimisme uit. Studenten hebben ook vaak een positieve houding tegenover nieuwe ontwikkelingen en ideeën. Ik geloof erin dat deze mix van kennisinstellingen en ondernemers ervoor zorgt dat nieuwe initiatieven eenvoudiger tot stand komen. Dat deze kruisbestuiving zorgt dat je elkaar kunt helpen en wat voor elkaar kunt betekenen. Het is ook de reden dat wij voor de Health Hub hebben gekozen. We zochten een kantoorruimte waar interactie met andere huurders en partijen mogelijk was. Het was net een week open, toen we erin trokken.”

“De potentie van de Health Hub is enorm. Samen kunnen we uitgroeien tot dé medische technologie en life-science campus van Noord-Nederland. We moeten een belangrijke plek worden, waar serieuze innovaties worden gedaan. We willen in één mond genoemd worden met alle andere belangrijke plekken op dit gebied en landelijk op de kaart staan als broedplaats voor nieuwe technologieën. Alles draait daarom om het creëren van een omgeving die ertoe leidt dat je elkaar versterkt. Zo kunnen we ook voorkomen dat studenten wegtrekken. Studenten staan voor talent en kennis. En hier krijgen ze de kans om dichter bij het bedrijfsleven te werken en meer onderzoek te doen. Dat soort studenten trekt bedrijven aan.”

“De provincie Drenthe heeft een grote rol in de Health Hub gehad als facilitator en als initiator. Ze hebben hun schouders eronder gezet en zijn meteen serieus aan de slag gegaan. Door te financieren, maar ook met hun rol als aanjager hebben ze hun waarde laten zien. In onze wereld is kennis delen belangrijk. Als je alle kennis voor jezelf houdt, hou je elkaar tegen. Als Drenten zijn we goed in op een eerlijke, oprechte en loyale manier zakendoen. Daar mogen we best wat trotser op zijn.”

Jurryt Vellinga
Ondernemer in de Health Hub in Roden