energieKansen in Ansen


“In 2008 hebben we gezamenlijk ons dorpshuis Bastogne gebouwd. We zijn maar een klein dorp met zo’n 300 inwoners, maar konden tijdens de verbouwing rekenen op een groot deel van hen. Daar is de verbondenheid onder inwoners van Ansen ontstaan. En daar ligt het begin van energieKansen, een coöperatie waar alle inwoners aan kunnen deelnemen. In 2020 willen we in Ansen energieneutraal wonen en werken. We verbruiken nu samen zo’n miljoen kilowattuur aan energie en 350.000 kubieke meter aan gas. Dat moeten we in 2020 zelf kunnen leveren.”

“Van De Wolden, de gemeente waar wij wonen, kregen wij de vraag een dorpsvisie te schrijven. We zijn er eens goed voor gaan zitten. Vooral het onderwerp duurzaamheid pakte ons. Daarom hebben we toen de werkgroep ‘Duurzaam Ansen’ opgericht. We hebben diverse informatiebijeenkomsten georganiseerd. Na die bijeenkomsten kwamen we als werkgroep weer samen met de vraag: hoe nu verder? Iemand opperde om te gaan voor een energieneutraal Ansen in 2020. We waren gelijk enthousiast, maar hadden geen idee waar we moesten beginnen en vooral niet hoe we dit moesten aanpakken.”

“Kort daarna kregen we een brief van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe. De brief ging over de SDE+, de subsidie ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’. Puur toeval. We hadden er nog nooit van gehoord. We zijn in gesprek gegaan, ook met de Drentse Energie Organisatie (DEO) en met de Stichting Samen Energie Neutraal (SEN). Voor de gesprekken hadden we geen idee wat we wilden, maar erna wisten we dat we zonnepanelen wilden gaan plaatsen op een groot dak. Zo kwamen we op het idee om de nieuwe stal van het Drents Landschap in Rheebruggen te gaan beleggen met panelen. Ook zij waren meteen enthousiast. Nog geen jaar later draaide de installatie.”

“Het gaat mij allemaal nog niet snel genoeg. Binnenkort gaat ook een tweede installatie met zonnepanelen in productie. Alles bij elkaar opgeteld komen we dan op zo’n 300.000 kilowattuur uit, een derde van ons doel. Eigenlijk gaat het voor een dorpsinitiatief verrassend goed, maar voor je het weet is het 2020. Daarom hebben we ook plannen om 1200 panelen op een stuk grond buiten het dorp te plaatsen. Verder willen we graag de inwoners er nog meer bij betrekken. Daarvoor zou de regelgeving zo aangepast moeten worden, dat ook inwoners kunnen participeren in zo’n groot project, in combinatie met de SDE+-subsidie. Ook daar werken we aan.

Daarnaast zijn een heleboel inwoners ook zelf bezig. Samen komen we er wel. We zijn begonnen zonder te weten wat dit initiatief ging brengen, maar we hebben een duidelijke stip op de horizon. Die gaan we bereiken.”

“Het is mooi om wat voor de gemeenschap te doen. Om iets te ondernemen wat ook écht blijvend is. We moeten toch met elkaar richting een duurzamere wereld. Als we het allemaal aan de groten der aarde overlaten, komt het niet goed. Ik ben ervan overtuigd dat we het van de lokale initiatieven moeten hebben, zodat ook betrokkenheid bij burgers ontstaat. En tegelijkertijd hebben wij het als coöperatie heel gezellig.”

“Zonder de provincie Drenthe waren we nooit zo ver gekomen. We hadden geen cent, slechts een ambitie. We wilden van alles, maar zonder subsidie konden we niets. Dankzij de startsubsidie van de provincie konden we de coöperatie oprichten, informatieavonden organiseren en een website maken. Daarnaast hebben ze een willig oor voor onze initiatieven. Als we bellen, weten ze wie we zijn. Die korte lijnen zijn heel fijn.”

Albert Smand