Doen zit in onze natuur


In Drenthe zijn we van het doen. Samen mooie resultaten mogelijk maken door de schouders eronder te zetten. De provincie Drenthe stimuleert en helpt actief mee om deze initiatieven tot een succes te maken. Met onze kennis, subsidies, ons netwerk, advies en regelwerk dragen wij graag bij, zodat jij kan doen waar jij goed in bent. Onderstaande verhalen laten ondernemers zien die lef tonen en samen met de provincie Drenthe innovaties neerzetten om trots op te zijn. Wil jij ook samen met een daadkrachtige provincie innoveren in Drenthe? Doe dan met ons mee!

Ik wil mee doen!

Wij doen mee!

Egbert Swierts - Bestuurslid DroneHub GAE:  “In heel Europa is Groningen Airport Eelde de enige luchthaven waar drones welkom zijn. Hier kunnen we het gebruik van drones geïntegreerd in het reguliere vliegverkeer testen. Dat doen we vanuit de DroneHub"

Eva Wortmann - Artistiek directeur Loods13: "Ik geloof dat alles kan. Als je maar wilt. Wanneer je iets vanuit je hart doet, kan het niet fout gaan. En als je met jongeren werkt, geef je nooit op. Jongeren hebben een mening en ontzettend veel ideeën. Er zit zó veel in jongeren. Ze leggen het zelf alleen niet altijd even goed uit of worden niet goed begrepen."

Janmar Katoele - Eigenaar Wadudu: “Zo’n zes jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met insecten als potentiële eiwitbron. Mijn vrouw Laura en ik hebben beiden zoötechniek (opleiding over dierhouderij) op de Landbouwuniversiteit van Wageningen gestudeerd. Tijdens een reünie werd er een workshop gegeven over insecten en de verwerking ervan in voeding."

Albert Smand: “In 2008 hebben we gezamenlijk ons dorpshuis Bastogne gebouwd. We zijn maar een klein dorp met zo’n 300 inwoners, maar konden tijdens de verbouwing rekenen op een groot deel van hen. Daar is de verbondenheid onder inwoners van Ansen ontstaan. En daar ligt het begin van energieKansen, een coöperatie waar alle inwoners aan kunnen deelnemen."

Alex van Oost - Projectleider NICE: "NICE wil een broedplaats zijn waar jong talent samen met de beroepspraktijk kan werken aan vraagstukken met betrekking tot circulaire economie. De duurzaamheidsvraagstukken van tegenwoordig laten zich niet meer binnen aparte sectoren oplossen. Ze zijn te complex en omvatten meerdere terreinen."

Bouke Meijer en Roy Meijer - Melkvee- en educatiebedrijf Familie Meijer in Witteveen: “Kringlooplandbouw. Het klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. In deze vorm van landbouw staat de bodem centraal. Een gezonde bodem zorgt namelijk voor gezonde voeding, een gezonde koe en goede mest. Deze mest zorgt weer voor een optimale bodem. Belangrijk, want de bodem is ook een stuk vermogen van ons bedrijf. Daar moeten we zuinig op zijn.”

Theo Wieleman - Lid Samenwerkingsverband K13: “Snel internet in heel Drenthe. Dat is waar wij voor gaan. Drenthe schreeuwt om breedband. Met breedband bedoelen we internetverbindingen met hoge snelheid via glasvezel. Dat is voor Drenthe uitermate belangrijk.”

Jan Reinier de Jong - Akkerbouwer in Odoorn: “Ik wilde van kinds af aan al boer worden. Je werkt met de seizoenen, kunt je eigen tijd indelen en bent op en top ondernemer. Het geeft mij de vrijheid om ook andere leuke dingen aan te pakken, zoals de energieopslag die we op het bedrijf hebben.”

Arnold Popken - Sales engineer (infra) bij MF Emmen: “Bij Machinefabriek Emmen denk je niet meteen aan het bouwen van bruggen. En dat terwijl we de eerste klapbrug van biocomposiet ter wereld hebben gemaakt. Bijzonder, want biocomposiet is bouwmateriaal van alleen natuurlijke vezels, zoals vlas en hars.”

Roland Pechtold - Eindverantwoordelijke GroenLeven: “Naast het TT-Circuit Assen ligt de grootste overdekte motorparkeerplaats ter wereld. Maar het is niet alleen een motorparkeerplaats voor 14.000 motoren, het is ook een grote leverancier van zonne-energie. De parkeerplaats is namelijk voorzien van een overkapping met ruim 21.000 zonnepanelen.”

Jurryt Vellinga - Ondernemer in de Health Hub in Roden: “Ik was één van de eerste ondernemers die zijn intrek nam in het kenniscentrum de Health Hub in Roden. Vanuit mijn bedrijf MedMen geef ik adviezen aan bedrijven die willen innoveren in de medische wereld. Technologie wordt namelijk steeds belangrijker in de geneeskunde.”

Carmen Schilstra - Artistiek leider Iemandsland: "Een theatervoorstelling in de Veenkoloniën: dat was de wens van de provincie Drenthe. Deze streek, in het oosten van Drenthe en het zuidoosten van Groningen, was onderwerp van een cultureel plan. Muzikant Bert Hadders en ik werden in 2012 uitgenodigd om mee te denken over de plannen. ”