Doe mee met de 10-daagse onkruidchallenge


Het is een bijzondere tijd. Een tijd waarin we vooral thuis moeten blijven en meer tijd doorbrengen in de tuin.  Het is ook een tijd waardoor je even stil kunt staan hoe je van je tuin een natuurlijk paradijsje kunt maken, zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Meer weten? Doe dan van 8 t/m 17 mei mee met de 10-daagse onkruidchallenge.

Waarom tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen

Elke dag wordt het water uit de Drentsche Aa door meer dan 200.000 mensen in de stad Groningen gedronken. Hoewel drinkwaterbedrijven de technische middelen in huis hebben om water te zuiveren tot veilig en schoon drinkwater, is ook een schone bron van groot belang. Immers: wat niet in het water komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden. En hoe ingewikkelder en tijdrovender het zuiveringsproces is, des te hoger zijn de productiekosten en uiteindelijk de prijs van kraanwater.

Het stedelijk gebied dat afwatert op de Drentsche Aa blijkt een bron van vervuiling. Landbouwers zoeken naar oplossingen om zoveel mogelijk afspoeling van chemische middelen te voorkomen. Voor professionele groenbeheerders is het gebruik van chemische middelen verboden. Bij particulier gebruik zijn bestrijdingsmiddelen nog wel toegestaan.

Doe mee met de challenge

Help je mee het tij te keren? Hoe minder bestrijdingsmiddelen er in het water komen, hoe minder er uit het water gehaald moet worden. Ook insecten zoals bijen, vlinders en andere bodem- en waterbeestjes doe je er een groot plezier mee. Neem daarom deel aan deze actie en start met tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen.

Volg de Facebookpagina www.facebook.com/onzedrentscheaa/ en krijg elke dag een tip. Stel jouw vraag over natuurlijk tuinieren aan de onkruidcoach op woensdag 13 mei tussen 19.30 en 20.30 uur. En stuur je eigen natuurlijke tuiniertip in en maak kans op een vlinderstruik. Kijk hoe je mee kunt doen aan het spreekuur en de winactie op www.chemievrijmaaktjeblij.nl.

CVMJB_header_website_winactie2

Samenwerking

De 10-daagse onkruidchallenge is onderdeel van de campagne 'Chemievrij maakt je blij' van het Uitvoeringsprogramma Oppervlaktewaterwinning Drentsche Aa (UPDA). In deze campagne werken de provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa’s, de drinkwaterbedrijven en de Natuur en Milieufederatie Drenthe samen.