Voorbeelden

De Stichting Tuinbouwschool TUIN Fredriksoord

Panorama Drenthe

De “Regio Deal” is een aanpak van het Rijk om gebieden in Nederland met een samenhangende economische geschiedenis en perspectief te stimuleren. De vraag werd bij ons neergelegd hoe je de regio zuidwest Drenthe daarbij in de breedte betrekt. Op de ansicht is verbeeld en verwoord dat de redzaamheid van dit gebied eeuwen geleden al sterk was en nog steeds is.

Steeds meer raakt ons platteland gemengd met “burgers”. Mensen met gevoel voor de landelijke sfeer en met eigen initiatieven in de ruimte die hen geboden wordt. Wat nu als de agrarische sector haar eigen ontwikkelingsruimte opeist, en effecten van schaalvergroting zoals zwaar verkeer en bebouwing de landelijke sfeer dreigen te verstoren? Wat is de rol van de gemeente, de provincie en de bewoners?
De cieL is door Brenda Vrieling, betrokken bij het opstellen van de RES voor de provincie Drenthe, gevraagd om mee te denken over de manier waarop het proces om te komen tot een RES zou moeten worden vorm gegeven.
De provincie Drenthe is bezig met de revisie van haar omgevingsbeleid en een vraag aan de cieL vanuit de projectgroep die hiermee bezig is was om te kijken naar agglomeratie effecten van de stad Groningen in relatie tot (Noord-Drenthe).
De afgelopen jaren is er een toenemende vraag naar het gebruik van landbouwgrond voor zonneakkers. Gevolg hiervan is dat deze grond daarmee eigenlijk uit de agrarische productie wordt genomen. Vanuit Innovatieveenkoloniën kwam de vraag in hoeverre het mogelijk is om te voorkomen dat de grond uit productie gehaald wordt.
De provincie Drenthe is bezig met de revisie van haar omgevingsbeleid en een nieuw thema daarbij is hoe om te gaan met (de kwaliteit van) vakantieparken. Achterliggende reden voor agendering is het grote verschil in kwaliteit en daarmee uitstraling van recreatieterreinen in Drenthe. Aan de cieL werd vanuit het recreatieschap Drenthe de vraag gesteld dit onderwerp te behandelen.
De provincie Drenthe is bezig met de revisie van haar omgevingsbeleid en een nieuw thema daarbij is energielandschappen, waarbij het vooral gaat om te kijken naar de (technische) mogelijkheden van een regio/plek op het gebied van duurzame energie. Aan de cieL werd de vraag gesteld dit onderwerp te behandelen.