Drentse Talentprijs Cultuur


In 2022 reikt Stichting Kunst & Cultuur (K&C) voor de twaalfde keer de Drentse Talentprijs Cultuur uit. De prijs wordt toegekend aan een getalenteerd persoon of groep die een bijzondere, artistieke prestatie heeft geleverd in het kalenderjaar 2021 en de potentie heeft zich verder te ontwikkelen en landelijk door te breken.

Doel

De prijs wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt en is bedoeld voor talenten (jong en oud) die aan het begin van hun carrière staan. Inwoners en culturele organisaties in Drenthe hebben zo elk jaar de mogelijkheid om de meest opvallende culturele talenten onder de aandacht te brengen en een steuntje in de rug te geven. De winnaar ontvangt een bedrag van 2.500 euro en een sculptuur van Els Mondt.

Wie maakt er kans op deze prijs?

Zowel amateurs als professionals die zich bezighouden met muziek, dans, toneel, theater, mime, popmuziek, beeldende kunst, architectuur, literatuur, film of nieuwe media maken kans op het winnen van deze prijs. Kandidaten aanmelden kan hier.

Uit alle aanmeldingen kiest de Drentse vakjury drie genomineerden. Deze worden voorgelegd aan een landelijk jury die de uiteindelijke winnaar aanwijst.

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van deze prijs zijn de symfonische rockband Blackbriar, celliste Mare Keja, beeldend kunstenaar Anne-Will Lufting, musicalster Willemien Dijkstra, dj-producer Cody Hidding, trombonist en componist Arjan Linker, taalkunstenaar Jante Wortel en illustrator Marloes de Vries.

K&C maakt zich sterk voor goed cultuuronderwijs op de scholen in Drenthe en Groningen en voor maximale cultuurparticipatie. Met onze projecten en evenementen stimuleren we zoveel mogelijk mensen om deel te nemen aan of kennis te maken met kunst, cultuur en erfgoed. Talentontwikkeling en deskundigheidsbevordering zijn onze speerpunten in de amateurkunsten, de professionele kunsten en in het onderwijs.  
In het kader van onze provinciale opdracht Kunst in de Openbare Ruimte helpen we gemeenten en bedrijven met het realiseren van 
kunst op straat. Ook ondersteunen wij community art-projecten en organiseren wij activiteiten voor en met de creatieve industrie.