Commissieleden Culturele Prijs van Drenthe


Annette Timmer (voorzitter)

Annette Timmer is neerlandicus. Ze was ruim 24 jaar presentator/programmamaker bij RTV Drenthe. Daar maakte ze onder meer diverse cultuurprogramma’s.

Zij is samensteller en mede-interviewer van De Literaire Hemell. Onder die naam worden sinds 2001 iedere tweede vrijdag van de maand in de periode oktober t/m april drie schrijvers over hun werk geïnterviewd in café De Amer in Amen. Vanaf het begin is ze nauw betrokken bij het festival Zomerzinnen, het grootste literatuurfestival van het Noorden. Hiervoor verzorgt ze de programmering, pr en interviews. Verder organiseert ze Winterzinnen: literatuur en muziek tussen kerst en oud & nieuw. Daarnaast is ze bestuurlijk actief in verschillende culturele stichtingen.

Sjoerd Wagenaar

Sjoerd Wagenaar Is meubelmaker, stoffeerder, etaleur, theatertechnicus, audiovisuele kunstenaar, scenograaf en regisseur en behaalde een master in fine arts aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn werk legt hij verbindingen tussen cultuur, agricultuur, natuur, gastronomie, sociologie en antropologie.

Wagenaar is oprichter van de PeerGrouP in 1998 en werkte als artistiek directeur tot en met 2017. Hij heeft meer dan 185 voorstellingen/performances gemaakt. Sinds 1985 maakt Wagenaar eigen voorstellingen en beeldend werk met verschillende gezelschappen en organisaties in Nederland en in het buitenland.

Wagenaar zat vanaf 2008 tot en met 2014 in de adviesraad van Staatsbosbeheer Nederland en de cultuurcommissie van Staatsbosbeheer Nederland. Wagenaar heeft een adviesrol bij het blad Noorderbreedte. Hij was actief lid van VNO-NCW Noord voor cultuur. Hij is commissielid van de Culturele Prijs van Drenthe. Wagenaar werkt en denkt mee met verschillende organisaties, zoals ministerie van Economische Zaken (voorheen LNV/DLG), stichting Natuurmonumenten en SBB en NBTC. Hij werkt samen met verschillende universiteiten sinds de start van de Radius projecten 2017.

Wagenaar adviseerde diverse bedrijven en overheden in verander- en innovatiebeleid. Wagenaar is oprichter van de International Academy for Natural Arts en sinds 2019 creative director CommonGround-CommonSense in Leeuwarden.

Bart-Jan Schinkel

Bart-Jan Schinkel is 29 jaar en geboren in Zuidwolde. Momenteel is hij woonachtig in Meppel.

Schinkel heeft Media en Entertainment Management gestudeerd aan de Stenden Hogeschool te Leeuwarden met muziekmanagement als specialisatie.

Van jongs af aan heeft Schinkel muziek gespeeld en gemaakt. Vanaf zijn 15de heeft hij in verschillende bands gespeeld. Inmiddels speelt hij wekelijks op verschillende podia in voornamelijk het noorden en oosten van het land met zijn band ‘De Wethouders’.

Schinkel heeft geholpen met het opzetten van verscheidene jamsessies in de omgeving van Zuid Drenthe. Hij speelt zelf piano, basgitaar en is vocalist.

Doordeweeks werkt Schinkel bij maX Music in Amersfoort waar hij projectcoördinator is voor het plannen en organiseren van educatieve, culturele en creatieve workshops en voorstellingen door het hele land.

Marieke van der Heide

Marieke van der Heide (1971) is sinds 2015 lid van de adviescommissie van de Culturele Prijs van Drenthe. Ze vertegenwoordigt daarin de Drentse architectuur-, stedenbouw- en landschapscultuur. Marieke is opgeleid aan de RUG als architectuur- en stedenbouwhistoricus en werkt als zelfstandig senior-adviseur Cultuurhistorie voor diverse overheden, ontwerpbureaus en instellingen in Noord-Nederland. Zo ook voor de provincie Drenthe waarvoor ze al geruime tijd onderzoek doet naar de Drentse ruimtelijke geschiedenis. De kern van haar werk is de dialoog over hoe de identiteit van een plek of gebied geborgd kan worden en een rol kan spelen in nieuwe ontwikkelingen.

Haar roots liggen in Drenthe waar beide ouders van Drentse boerenfamilies afstammen, verspreid over de Hondsrug. Zelf is ze opgegroeid in Roderwolde - nu gemeente Noordenveld - en woont momenteel in de stad Groningen.

Mark Lisser

Mark Lisser is beeldend kunstenaar. Hij is geboren in Nijmegen in 1955. Hij is afgestudeerd aan de kunstacademie Minerva te Groningen in 1979 in de richting vrije schilderkunst. Sindsdien exposeert hij regelmatig in binnen- en buitenland. Hij geeft les in schilderen aan amateurs in de hele provincie. Hij is voorzitter van het Drents Schildersgenootschap. Hij woont in Assen.

Gerard Jan van Leeuwen

Gerard Jan van Leeuwen is ruim 25 jaar werkzaam als ontwerper en was in 1993 medeoprichter van het strategisch ontwerpbureau Groninger Ontwerpers. Van Leeuwen is opgeleid als grafisch ontwerper en houdt zich de laatste jaren ook nadrukkelijk bezig met maatschappelijke thema’s. In een recentelijk afgeronde master aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam heeft hij onderzoek gedaan naar de nieuwe beroepspraktijken, en meer specifiek, naar de mogelijke rollen van de grafisch ontwerper in Social Design projecten.

Daarnaast is Gerard Jan als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Image in Context van de Hanzehogeschool Groningen, waar hij onder andere meewerkte aan een design research project over de relatie tussen cultuurparticipatie en het welzijn van ouderen.

Als docent graphic design aan Academie Minerva werkt hij samen met studenten aan diverse maatschappelijke projecten. Zo stond hij samen met studenten een aantal weken met een caravan in een ‘krachtwijk’ om het onderlinge netwerk tussen bewoners in kaart te brengen.

Sinds drie jaar werkt hij vooral vanuit en rondom de gemeente Emmen waar hij sinds de zomer van 2019 een atelier heeft in de Oude Dierentuin. Daar startte hij het project Kijkmeester, een atelier voor visueel onderzoek.

Gerard Jan gelooft sterk in de positieve bijdrage die ontwerpers kunnen leveren aan de maatschappij.

Henk Nijkeuter

Henk Nijkeuter (Gieten, 1956) heeft Nederlands en geschiedenis gestudeerd aan de lerarenopleiding in Groningen en werd opgeleid tot archivaris bij de Archiefschool in Den Haag. Daarna voltooide hij de studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was werkzaam in het voortgezet en hoger beroepsonderwijs en werkte als staffunctionaris bij de Stichting Drentse Taol. Tegenwoordig is Nijkeuter hoofd van de afdeling Collecties en Publiek bij het Drents Archief te Assen.

Daarnaast is Nijkeuter gemeentearchivaris van de gemeente Assen en rijksarchivaris in Drenthe. In 2001 promoveerde hij op het proefschrift De pen gewijd aan Drenthe’s dierbren grond: literaire bedrijvigheid in de Olde Lantschap, 1816-1956. In 2003 verscheen hiervan een handelseditie, getiteld Geschiedenis van de Drentse literatuur 1816-1956.

Nijkeuter werd in 2004 onderscheiden met de Grote Culturele Prijs van Drenthe en kreeg in 2005 als eerste de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden voor de bezorging van het werk van de schrijver Hans Heyting. Hij droeg bij met het hoofdstuk Streektaal in de Drentse literatuur aan het Handboek Nedersaksische Taal- enLetterkunde (2008). In 2016 verscheen zijn studie Waor roet en blommen wortel schiet in ’t veld: geschiedenis van de Drentse literatuur 1945-2015. Hij was ook medeauteur van het boek Nedersaksisch in een notendop (2019).

Nijkeuter publiceert boeken, artikelen en inleidingen over literair-historische onderwerpen in diverse tijdschriften, (jaar)boeken en bloemlezingen. Hij verzorgt ook lezingen over volkscultuur en literatuur.

Marin Rutgers

Marin Rutgers (1980) maakt sinds 2019 deel uit van de adviescommissie van de Culturele Prijs van Drenthe en heeft jongerencultuur als aandachtsgebied. Van oorsprong is zij muzikante. Ze studeerde docent muziek (viool) en jazz zang aan het conservatorium in Groningen en New York. Rutgers kent de creatieve sector vanuit verschillende rollen en perspectieven. Na haar afstuderen heeft zij gewerkt als zangeres, zangdocent, docent muziek in het voortgezet onderwijs, consulent muziek en artist manager. Naast haar opleidingen binnen de kunsten voltooide Rutgers ook de master Organizational Anthropology (COM) aan de VU te Amsterdam. Momenteel werkt zij als onderwijskundig adviseur op het gebied van flexibilisering bij de Hanzehogeschool Groningen.