Culturele Prijs van Drenthe


De provincie Drenthe reikt één keer in de twee jaar de Culturele Prijs van Drenthe uit. Dit is een oeuvreprijs voor een persoon, groep of instelling die bijzondere verdiensten heeft geleverd op cultureel gebied in Drenthe.  De prijs stond eerder bekend onder de naam ‘De Grote Culturele Prijs van Drenthe’.

Doel

Met het uitreiken van de Culturele Prijs van Drenthe wil de provincie Drenthe haar waardering uitspreken voor de jarenlange prestaties van de winnaar. Hij of zij heeft in één of meerdere kunstdisciplines op een bijzondere manier weten te onderscheiden. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een bronzen legpenning.

Wie maakt er kans op deze prijs?

Personen, groepen of instellingen die zich onderscheiden in één of meerdere van de volgende disciplines komen in aanmerking voor de Drentse Cultuurprijs: architectuur, amateurkunst, beeldende kunst, cultuurhistorie, dans, muziek, fotografie en film, theater en letteren.

Via deze pagina kun je personen, groepen of instellingen voordragen voor de Culturele Prijs van Drenthe 2022.

Eerdere winnaars

De prijs ging eerder naar Harry Cock (2018), Cor Kalfsbeek (2016), Gerard Stout (2014), Alfred Hafkenscheid (2012), Albert Rademaker (2010), Sjoerd Wagenaar (2007), Henk Nijkeuter (2004), Beeldentuin de Hullu ( 2001), Wil ter Horst (1999), Wim Stoppelenburg (1998) en  Het Drentse Boek (1997).

Zie hier een volledig overzicht van winnaars van de Culturele Prijs van Drenthe.

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe kent tweejaarlijks de Culturele Prijs van Drenthe toe. De leden worden hierin geadviseerd door de Adviescommissie Culturele Prijs van Drenthe. De commissie beoordeelt de ingezonden kandidaten op de culturele en sociale betekenis van de prestaties voor de provincie Drenthe. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe inspirerend de prestaties zijn.