Terinzagelegging Milieueffectrapporten voor ontmanteling Emsland Kerncentrale Duitsland


Het Duitse bedrijf Kernkraftwerke Lippe-Ems GmbH (KLE) heeft bij het Ministerie voor Milieu van de Duitse deelstaat Nedersaksen een vergunning aangevraagd voor

de buitenbedrijfstelling en ontmanteling van de Kerncentrale Emsland (KKE) en voor de behandeling en tijdelijke opslag van radioactieve stoffen uit de KKE in een nieuw te bouwen gebouw Emsland.

De bijbehorende MilieuEffectRapporten (MER’en) liggen nu ter inspraak voor inwoners en organisaties van Duitsland en Nederland.

Doel van de regeling

Het bedrijf Kernkraftwerke Lippe-Ems GmbH (KLE, onderdeel van RWE) uit Lingen (Landkreis Emsland, Duitsland) is van plan de Kerncentrale Emsland (Kernkraftwerke Emsland, KKE) te ontmantelen. Het radioactief afval dat is ontstaan c.q. gaat ontstaat in het kader van de exploitatie en ontmanteling van de KKE moet ergens worden opgeslagen totdat het definitief wordt opgeslagen in de Eindberging. Daarvoor wil KLE een technologie- en logistiekgebouw Emsland (TLE) bouwen.

Voor beide projecten heeft KLE een vergunning aangevraagd bij het Ministerie van de Duitse deelstaat Neder-Saksen. Onderdeel van deze aanvraag zijn milieueffectrapporten (MER’en). Deze rapporten liggen nu ter inzage en inspraak. Het Duitse Ministerie heeft Nederland gevraagd om bij de consultatie te ondersteunen.

Waar kunt u reageren?

U kunt tot en met 20 juni 2022 op twee manieren reageren op beide MER’en:

  • Rechtstreeks naar het Ministerie voor Milieu van Nedersaksen via het emailadres: KKE-TLE@mu.niedersachsen.de ;
  • Via de website www.internetconsultatie.nl. De hier ingediende reacties zullen door Nederland worden gebundeld en aan het Ministerie van Milieu van Nedersaksen worden aangeboden.

Meer informatie

Voor meer informatie en de rapporten kijk op:

https://www.internetconsultatie.nl/ontmanteling_emsland_kerncentrale