Vrijdag kans op smog in Drenthe


Morgen, vrijdag 26 juni, is er in het hele land kans op smog. Naar verwachting is de luchtkwaliteit dan ‘slecht’. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

Trek aan de bel

Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.

Zaterdag betere luchtkwaliteit

Vanwege een westelijke wind en de kans op buien zullen de ozonconcentraties vanaf zaterdag lager zijn. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit dan beter.

Meer informatie

  • Actuele en verwachte smogniveaus vindt u op www.luchtmeetnet.nl, NOS-Teletekst pagina 711 en 712 en de luchtkwaliteitsapp van het RIVM, GGD Amsterdam, DCMR, provincie Limburg, OMWB en ODRA.
  • Op https://www.rivm.nl/lucht/overschrijdingen zijn de maximum uur- en 8-uursconcentraties te bekijken, die de meetstations van het Landelijk Meetneet Luchtkwaliteit de afgelopen dagen hebben gemeten.
  • Meer informatie over smog staat in het dossier op rivm.nl.
  • Informatie over longziekten en luchtvervuiling vindt u bij het Longfonds www.longfonds.nl.