Koning bezoekt Drenthe om impact van coronacrisis op cultuur en vrijetijdssector te bespreken

Koning Willem-Alexander bezocht vanmiddag het Hunebedcentrum en cultuurpodium VanSlag in Borger. Tijdens dit werkbezoek sprak de Koning met ondernemers uit de cultuur- en de vrijetijdssector over de impact die corona heeft op hun branche. “Ik ben blij dat we ons verhaal hebben kunnen delen met de Koning”, aldus commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

image1

De Koning begon zijn bezoek in het Hunebedcentrum waar hij deelnam aan een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit de recreatie- en vrijetijdssector in Drenthe, gedeputeerde Henk Brink en burgemeester Jan Seton. Er werd gesproken over de effecten van de pandemie op hotels, campings en vakantieparken en op dagattracties als Wildlands Adventure Zoo en evenementen als de TT in Assen. Ook werd vooruit gekeken naar de zomerperiode. Door de versoepeling van de maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, zijn de sectoren weer in beperkte mate toegankelijk. De gesprekspartners vertelden wat zij doen om bezoekers verantwoord en veilig te kunnen ontvangen. Dat heeft grote gevolgen voor hun bedrijfsvoering en personeel. Tot slot kreeg de Koning een korte rondleiding door het Hunebedcentrum en de omliggende tuin.

image3

Het tweede rondetafelgesprek vond plaats bij Cultuurpodium VanSlag, gehuisvest in de 18e-eeuwse Willibrordkerk in Borger. Het cultuurpodium heeft een regionale functie en wordt met veel enthousiasme gerund met veel vrijwilligers. Na een optreden van Drentse singer-songwriter Hannah Mae, sprak de Koning met vertegenwoordigers uit de kunst- en cultuursector en gedeputeerde Cees Bijl over de gevolgen van de coronacrisis voor musea, cultuurpodia, theatergezelschappen en het cultuuronderwijs in Drenthe. Zo kan het Shakespeare Theater Diever, dat dit jaar 75 jaar bestaat, geen openluchtvoorstelling geven en moet het Drents museum de tentoonstelling over het leven van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo uitstellen tot volgend jaar.

image4

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma is blij met het bezoek van de Koning. “Het is fantastisch dat de Koning deze werkbezoeken aflegt, om te horen wat de gevolgen zijn van corona voor allerlei sectoren. Het zijn zware tijden, maar we tonen hier in Drenthe veerkracht en innovatie. Door creatieve oplossingen is het mogelijk om in Drenthe fijn en veilig vakantie te vieren.” Klijnsma vindt dat cultuur en recreatie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. “De sectoren hebben elkaar nodig én versterken elkaar. Cultuur en natuur gaan hand in hand in onze provincie. Cultuur is onmisbaar voor inwoners, maar ook voor onze gasten. Het is van groot belang dat óók in de regio culturele instellingen worden ondersteund door overheden. Onze cultuursector bruist en moet voor iedereen in Drenthe beschikbaar blijven.”