“In Veeningen doen we gewoon, en we doen het gewoon!"


Het Koningspaar bezoekt woensdag 18 september het mooie Drenthe in het kader van een streekbezoek. Ze spreken met verschillende Drenten over bijzondere projecten. Wij stellen hen graag aan je voor. Vandaag aflevering 6: vrijwilliger Dini Dubois van het Groene Hart van Veeningen.

Wie bent u?

"Ik ben Dini Dubois, geboren op 21 augustus 1954. Sinds 2010 ben ik voorzitter van vereniging Plaatselijk Belang Veeningen."

Wat houdt het Groene Hart van Veeningen in?

"Het project het Groene Hart van Veeningen is ontstaan uit de dorpsvisie met als doel de leefbaarheid van Veeningen te vergroten. De inwoners van Veeningen wilden graag meer mogelijkheden om te ontspannen, bewegen, sporten en ontmoeten in het centrum. Samen met een projectleider (ook vrijwilliger) en een groot aantal vrijwilligers zijn er daarom allerlei kleinere projecten gerealiseerd om het centrum multifunctioneel te maken. Zo heeft Veeningen een hardloopbaan om het sportveld, een belevingspad in het bos, een sportkooi voor de school, een jeu-de-boulesbaan, een terras voor het dorpshuis, en een evenemententerrein met een berging en een overkapping gekregen. Dit alles ligt in het hart van het dorp en is met elkaar verbonden.

De vereniging Plaatselijk Belang Veeningen heeft een coördinerende rol gespeeld in dit proces terwijl de regie in handen van de inwoners van Veeningen is gebleven. Ook het contact met de gemeente De Wolden en het aanschrijven van fondsen liep via Plaatselijk Belang Veeningen.

Wanneer je met zo’n grote groep vrijwilligers je dorp een stukje mooier kan maken, geeft dat echt heel veel plezier. Twee keer in het jaar houden we een grote klusdag met iedere keer zo’n 25 tot 30 vrijwilligers. Die dag sluiten we ook altijd feestelijk af. Iedereen doet wat hij of zij kan en draagt iets bij. Dat kan bijvoorbeeld het bakken van een cake zijn of het snoeien van het groen, maar ook het omzagen van bomen of het schilderen van het dorpshuis."

Wat vindt u van de komst van de Koning en Koningin?

"In Veeningen zien we hun komst als een groot compliment. Een beloning voor alle tijd en energie die we in het project hebben gestopt. We zijn er dan ook super trots op."

Hoe heeft u zich voorbereid op het bezoek?

"We gaan proberen om zo gewoon mogelijk te doen tijdens het streekbezoek. Wel hebben we het Groene Hart nog wat mooier gemaakt. Normaal doen we de grote schoonmaak pas tijdens de Burendag aan het einde van de maand september, maar dat hebben we nu een paar weken naar voren gehaald. Ook is het klusteam een keer extra aan de slag gegaan."

Wat wilt u het Koningspaar meegeven?

"Dat er hele mooie dingen gerealiseerd kunnen worden door mensen samen te laten werken en hen de kans te geven om te doen waar zij goed in zijn."