‘De week van de archeologie’ in Dalen

In aanloop naar de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Emmen doet de provincie Drenthe archeologisch onderzoek bij Dalen. Belangstellenden kunnen kijken wat er tot nu toe is gevonden. Daarvoor organiseert de provincie twee open dagen, op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari. In de week erna volgen meerdere basisscholen een lesprogramma over archeologie.

Archeoloog aan het werk, proefsleuvenonderzoek langs de N34

Gedeputeerde Henk Brink: "We verdubbelen de weg tussen Coevorden en Emmen om de veiligheid en bereikbaarheid te vergroten. Om dit te kunnen doen houden we onder andere rekening met de omgeving, het landschap en de ondergrond. Er zijn sporen van nederzettingen gevonden. Door archeologisch onderzoek voorkomen we dat erfgoed ongezien en voorgoed verdwijnt. Wij laten u graag zien wat er gevonden is."

Programma open dagen

Tussen 10.00 uur en 16.00 uur start elk uur een presentatie in het nieuwe infocentrum Hunebed Highway langs de N34. Aansluitend zijn er vondsten te bekijken en rijdt een bus naar de opgraving. Hier vertellen archeologen meer over hun werk en de vondsten. Kinderen kunnen zelf als archeoloog aan de slag en zoeken naar sporen. Het is niet toegestaan om op eigen gelegenheid naar de opgraving te rijden.

Nieuw infocentrum

Dit jaar komen grote projecten rondom de N34 in uitvoering. Speciaal hiervoor heeft de provincie een nieuw informatiecentrum ingericht op het industrieterrein (Kleine Veld 37) in Dalen. Belangstellenden kunnen hier vanaf maart meerdere dagen per week terecht voor meer informatie over de verdubbeling tussen Coevorden en Emmen en de aanleg van het knooppunt bij Emmen-West.

De scholen in Dalen en Coevorden zijn uitgenodigd om gebruik te maken van het lesprogramma over archeologie. In de week na de voorjaarsvakantie brengen zij een bezoek aan het infocentrum en de opgraving. Dit programma herhaalt de provincie als er opgravingen gedaan worden rondom Emmen.