Campagne van start om AED’s en burgerhulpverleners in Drenthe in kaart te brengen


De Drentse gemeenten roepen iedereen die kan reanimeren op om zich als burgerhulpverlener te registreren op www.hartslagnu.nl. Daarnaast vragen zij om bestaande AED’s buiten op te hangen en te registreren. Karel Loohuis, burgemeester van de gemeente Hoogeveen en voorzitter van de VDG-commissie Gezondheid en Zorg, lanceerde daarvoor samen met gedeputeerde Henk Jumelet een campagne. Voor de campagne zijn filmpjes en advertenties gemaakt met inwoners uit Drenthe.

Succesvol reanimeren vraagt om een dekkend netwerk van AED’s en gekwalificeerde burgerhulpverleners. Elke gemeente in Drenthe beschikt over een actueel overzicht van geregistreerde AED’s en burgerhulpverleners. Door het voeren van deze gezamenlijke campagne willen de Drentse gemeenten het overzicht uitbreiden met de ongeregistreerde AED’s en burgerhulpverleners.

De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. Een burgerhulpverlener kan in die kritieke minuten de eerste hulp opstarten. Het is dan van belang dat alle AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) aan de buitenkant van een pand hangen, geregistreerd zijn en dat gekwalificeerde burgerhulpverleners in beeld zijn. Dat kan door registratie op www.hartslagnu.nl.

Hartveilig