Première Anders op Coming Out Dag

‘Zijn wie je bent is soms best moeilijk’

Op 11 oktober, tijdens de internationale Coming Out Dag, gaat in bioscoop Kinepolis in Emmen de film Anders in première. De film is in opdracht van de provincie Drenthe gemaakt om aandacht te vragen voor de sociale acceptatie van LHTB’ers (Lesbiennes, Homo’s, Transgenders en Biseksuelen). De première is onderdeel van de Drentse Culturele Regenboogweek.

Anders is opgenomen in Drenthe en veel figuranten en vrijwilligers komen uit de regio. Gedeputeerde Cees Bijl: “We hebben bewust gekozen voor een Drentse regisseur, om op deze manier ook de Drentse filmsector te steunen. Gedeputeerde Henk Jumelet: “Iedereen in onze provincie doet er toe en moet meedoen. Dit is het motto van ons college. Iedereen wil zich geaccepteerd voelen, ongeacht welke voorkeur je hebt. Deze film vraagt daar aandacht voor.” Ook filmmaker Reinout Hellenthal heeft een ideaal: “Iedereen moet deze film zien, zodat we een kettingreactie teweeg brengen op alles wat er rondom sociale acceptatie speelt.” De première is op uitnodiging, maar de film wordt ook binnenkort op RTV Drenthe vertoond.

Drentse Culturele Regenboogweek

De première van de film is onderdeel van de Culturele Regenboogweek. In de week van 7 tot en met 14 oktober organiseren diverse scholen, bibliotheken, culturele instellingen en sportverenigingen in Drenthe activiteiten om aandacht te vragen voor LHTB’ers in Drenthe.

Voorlopig overzicht activiteiten Culturele Regenboogweek Drenthe van 7 t/m 14 oktober 2017

Activiteiten gedurende de week

• Huus van de Taol
    presenteert het speciale Regenboogthemanummer van het blad ZINNIG.
  • Emmen
    Op een groot scherm voor het Atlas Theater worden korte filmpjes vertoond van jongeren en ouderen die uit de kast komen.
  • Bibliotheken
    In verschillende  bibliotheken zullen in deze week diverse  activiteiten in dit kader plaatsvinden. Zie de diverse websites van de bibliotheken.
  • Onderwijs
    Op alle locaties van het Alfa College in Drenthe, op de locaties van het Drenthe College in Emmen en op de locaties van het Roelof van Echten college in Hoogeveen zal op verschillende manieren aandacht besteed worden aan dit thema.
  • Kunst en Cultuur Drenthe
    adviseert scholen hoe zij in de Culturele Regenboogweek aandacht kunnen besteden aan de sociale acceptatie van lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders.K&C biedt ook een lespakket rond de film Billy Elliot die scholen van primair en voortgezet onderwijs in Drenthe tussen 7 en 14 oktober kunnen inzetten.
  • Hooghalen
    In Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Mini-expositie over vervolging homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog.

Activiteiten op verschillende plaatsen en met een specifieke datum

• Assen 9 en 10 oktober - De film Moonlight in De Nieuwe Kolk.
    De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld. Moonlight werd lovend onthaald door de nationale en internationale pers en won maar liefst 3 Oscars (info van De Nieuwe Kolk).
  • Assen 10 oktober - Lezing georganiseerd door het COC.
    Spreker is Wielie Elhorst (predikant PKN Amsterdam) met specifieke opdracht voor LHBT’s. Plaats: Kerkelijk Centrum De Bron, Einthovenstraat 28 in Assen.
  • Meppel 10 oktober - Filmhuis Meppel  vertoont in Schouwburg Ogterop de film: The Handmaiden
    Een film geïnspireerd op het boek Fingersmith van Sarah Waters. Met deze film laat regisseur Chan-wook Park zien dat hij meer is dan een provocerend filmmaker en dat hij meester is van zijn eigen filmstijl. Met verfrissende filmtechnieken, bijzondere personages en af en toe een octopus als een soort signatuur. The Handmaiden is extravagant, sexy, onvoorspelbaar en gaat soms net een stapje te ver. Maar dat maakt hem juist tot één van de boeiendste films van de afgelopen tijd (citaat uit tekst van filmhuis Meppel).
  • 11 oktober Internationale Coming Out dag
    Hijsen van de Regenboogvlag bij diverse gemeentehuizen en het provinciehuis.
  • Emmen 11 oktober
    Landelijke première van de film Anders van de Drentse filmmaker Reinout Hellenthal in Kinepolis.
  • Gieten 12 of 13 oktober
    Vertoning voor leerlingen van de film Anders op het Dr. Nassau College in Gieten.
  • Meppel 12 oktober
    lezing door Annemarie van der Pol in bibliotheek Meppel.  Annemarie van der Pol, moeder van een transgender kind, vertelt over hoe zij als ouder het proces van geslachtsverandering van haar kind ervaren heeft. Gelegenheid tot het stellen van vragen.
  • Emmen 12 oktober
    In bibliotheek Emmen presentatie roze boekenkast  en een voorlichtingsavond over transgender op de werkvloer.
  • Assen 14 oktober
    Afsluitende LGBT-avond in British Pub Cheers in Assen onder het motto “Kom zoals je bent en kleed je zoals je je voelt”. Het is een avond voor 21+.
Laatst bijgewerkt op 29 september 2017.