Minister Lies (Nedersaksen) op bezoek vanwege samenwerkingsmogelijkheden energietransitie


Op vrijdag 25 maart bracht Olaf Lies, minister van milieu, bouwen, energie en klimaatbeheersing in de deelstaat Nedersaksen (Duitsland) een bezoek aan Assen. Hij sprak in het provinciehuis met gedeputeerde Tjisse Stelpstra onder andere over het Interreg project Smart Energy Region (SEREH) de waterstofplannen uit het Investeringsplan Waterstof Noord-Nederland en samenwerkingsmogelijkheden.

Gedeputeerde Stelpstra: “We staan voor vergelijkbare uitdagingen ​​en streven op veel gebieden gemeenschappelijke oplossingen na. Van projecten als SEREH, waarin de Duitse stad Haren en de gemeente Emmen samenwerken aan een grensoverschrijdende energieverbinding tot het streven naar een gezamenlijke aanpak op het gebied van waterstof”. Vanwege de vergelijkbare uitdagingen hecht Drenthe aan een goede relatie met de Duitse deelstaat. Er is veelvuldig contact met diverse ministeries, omdat onder andere waterstof onder de verantwoordelijkheid van meerdere ministeries valt.

Het bezoek is een vervolg op het werkbezoek van gedeputeerde Stelpstra op 16 maart 2022 aan Lingen. Daar sprak hij met Birgit Honé, minister voor Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling Nedersaksen over grensoverschrijdende samenwerking in waterstofprojecten en het oprichten van Europa’s eerste grensoverschrijdende Hydrogen Valley.

Als afsluiting van het bezoek aan Assen bezocht de minister samen met de gedeputeerde Resato in Assen. Daar kreeg de minister een korte rondleiding, uitleg over de werkzaamheden van het bedrijf en werd een waterstofauto getankt bij het waterstofvulpunt dat mede mogelijk is gemaakt door de provincie.

Op de foto (van links naar rechts): Tjisse Stelpstra (gedeputeerde provincie Drenthe), Olaf Lies (minister van milieu, bouwen, energie en klimaatbeheersing deelstaat Nedersaksen, Duitsland), Melissa van Hoorn (gedeputeerde provincie Groningen) en Rob Castien (Resato)