Film Zayn over inburgering in première


Maandag 14 maart gaat de korte film ‘Zayn’ van regisseur en producent Reinout Hellenthal in première in DNK in Assen. De film gaat over een jonge statushouder die zijn plek in de stad probeert te vinden. Hij vraagt zich af of hij kan aarden in de voor hem complexe samenleving.

Het filmdrama is gebaseerd op verhalen van voormalige vluchtelingen die op eigen kracht de taal leerden, onderwijs volgden en met succes een plek vonden op de arbeidsmarkt. In deze turbulente tijd rondom vluchtelingen wil de regisseur ook de positieve kant van hun verhaal belichten.

De leden van het Syrisch vluchtelingenkoor New Life Choir uit Groningen leverden een muzikale bijdrage aan de film. De filmopnames vonden plaats in Assen en Rolde.

De film is gemaakt voor een brede doelgroep en geschikt voor het onderwijs om de actuele vluchtelingenproblematiek en inburgering in Nederland bespreekbaar te maken.

‘Zayn’ is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit de subsidieregeling Podium Platteland 2.0 van de Provincie Drenthe en een bijdrage vanuit de Gemeente Assen.