Provincie ondersteunt initiatieven voor leefbaar platteland


De provincie helpt inwoners en bedrijven die initiatieven ontwikkelen om het landelijk gebied vitaal te houden en de leefbaarheid vergroten. Dit gebeurt sinds 2015 al op tal van plaatsen met de zogeheten LEADER-projecten Zuidoost- en Zuidwest-Drenthe. Om ook dit jaar nieuwe projecten te ondersteunen stellen Gedeputeerde Staten per LEADER-gebied € 650.000,-- subsidie beschikbaar. De helft van dit bedrag komt uit het Europese subsidiefonds POP3+, de andere helft legt de provincie zelf op tafel.

LEADER is een Europees subsidie-, kennis- en actieprogramma om de leefbaarheid en economie van het platteland te stimuleren. Het is voor en ván de regio, waarbij bewoners, ondernemers en overheden samen werken aan vernieuwende ideeën. Met Drentse LEADER-subsidie zijn eerder bijvoorbeeld door Drenthe Hikes in Ruinen, Westerbork en Dwingeloo beleefroutes gemaakt, waarbij je met filmpjes op je telefoon of VR-bril informatie krijgt over de omgeving, de mensen en de verhalen van Drenthe. In Odoorn gaat bakker Joost zijn zaak ombouwen tot een belevenisbakkerij, waar je de dagelijkse bakkersactiviteiten kunt volgen en zelf aan mee kunt doen. En aspergeboerderij Sandur gaat straks kookworkshops geven met groenten uit eigen tuin. Met het project ‘Dorp in beweging’ wil de BOKD (Brede Overleggroep Kleine Dorpen) het bewegen en de gezondheid stimuleren. Zo komen er onder meer beweegtoestellen in Dalen, een dorpsmoestuin in Gasselternijveen, een beachvolleybalveld en tafeltennistafel bij het dorpshuis in 2e Exloërmond en een free run baan in Exloo.

Gedeputeerde Henk Jumelet ziet dat er met LEADER veel mooie en nieuwe activiteiten op het Drentse platteland ontstaan, die zelf ook weer zorgen voor andere ontwikkelingen. “Het is belangrijk voor de lokale economie en de leefbaarheid om voortdurend te innoveren en onderscheiden. De ideeën zijn er vaak al, maar het ontbreekt, door alle dagelijkse drukte, vooral aan tijd om het verder concreet uit te werken. Daarvoor is LEADER dan ook bedoeld: hiermee kun je als inwoner of ondernemer net dat extra stapje zetten om die ontwikkeling goed in gang te zetten. En daarmee blijft Drenthe aantrekkelijk voor inwoners en toeristen.”

Aanvragen nieuwe projecten

Voor LEADER-Zuidoost-Drenthe kunnen aanvragen voor nieuwe projecten dit jaar ingediend worden tussen 9 mei (9.00 uur) tot en met 12 september (17.00 uur).

Voor LEADER Zuidwest-Drenthe kunnen aanvragen voor nieuwe projecten ingediend worden van 14 februari (9.00 uur) tot en met 21 maart (17.00 uur) én van 9 mei (9.00 uur) tot en met 24 oktober (17.00 uur).

Meer informatie

Meer informatie over LEADER, projecten en de criteria voor het aanvragen van een subsidie staat op www.leaderzuidoostdrenthe.nl  en www.provincie.drenthe.nl/leaderzuidwest.