Provincie helpt initiatiefnemers voor duurzame energieprojecten bij belemmeringen door netcongestie


Provincie Drenthe stelt vanaf 15 januari 2022 de subsidieregeling ‘Oplossingen Netcongestie bij Duurzame Energieproductie’ open. De regeling is bedoeld voor Initiatiefnemers van duurzame energieprojecten die geen stroom terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnetwerk.  Zij kunnen een aanvraag doen voor een haalbaarheidsonderzoek of voor technische oplossingen. Een voorbeeld hiervan is een accupakket of een intelligent regelsysteem dat de lokale vraag naar elektriciteit afstemt op de beschikbaarheid van lokaal geproduceerde energie.

In totaal is € 550.000,-- beschikbaar in de regeling, waarvan € 50.000,-- is bedoeld voor haalbaarheidsonderzoeken en € 500.000,-- voor technische oplossingen.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: “Het is heel jammer als initiatiefnemers vanwege belemmeringen door netcongestie vastlopen bij de realisatie van duurzame energieprojecten en besluiten de handdoek in de ring te gooien. Er zijn diverse oplossingen mogelijk om de netcongestieproblematiek achter de meter aan te pakken. Met deze regeling willen wij initiatiefnemers ondersteunen in de realisatie van duurzame energieprojecten en daarmee de energietransitie blijven stimuleren”.

Op korte termijn biedt energieopslag en het slim afstemmen van vraag naar en aanbod van elektriciteit al kansen tot aansluitoplossingen voor nieuwe duurzame energie-opwekinstallaties. Daarnaast dragen ze op langere termijn bij aan een robuuster energiesysteem en een stabiel energienet. De inzet van opslag en het verhogen van eigengebruik zorgen voor minder belasting van het elektriciteitsnetwerk. Dat geldt ook na de realisatie van de netverzwaring, waar netbeheerders hard aan werken.

Handreiking

Naast de subsidieregeling heeft de provincie een handreiking voor initiatiefnemers van duurzame energieprojecten met tien mogelijke oplossingen bij netcongestie. Hierin worden diverse voorbeelden weergegeven van mogelijke oplossingen en drie voorbeelden uit de Drentse praktijk. Deze handreiking is te vinden via www.provincie.drenthe.nl/netcongestie