Cultuurfonds Drenthe steunt in 2021 93 projecten voor ruim € 280.000


Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in 2021 in totaal € 280.339 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 93 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Daarvan is in de laatste vergadering € 55.709 toegekend ter ondersteuning van 19 projecten en initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen. Meer informatie is te vinden op http://www.cultuurfonds.nl/drenthe.

In 2022, op 25 maart, 24 juni, 23 september en 16 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen, die tot 6 weken vóór die datum kunnen worden ingediend.

Kandidaten Drentse Anjer Prijs 2022 en Groene Anjer Prijs 2022

Het bestuur van het PBC Drenthe is op zoek naar kandidaten voor de Groene Anjer Prijs en de Drentse Anjer Prijs 2022. De omschrijvingen en aanmeldformulieren zijn te vinden op: www.cultuurfonds.nl/groene-anjer-prijs-cultuurfonds-drenthe en www.cultuurfonds.nl/drentse-anjer-prijs.

In de bijlage bij dit persbericht (pdf, 217 kB) staat aangegeven voor welke projecten een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Drenthe tijdens de vierde vergadering van 2021.

Drie opvallende projecten zijn:

Luistertocht door de Vrije Koloniën

Stichting Koloniecentrum kan rekenen op een bijdrage van € 6.000 voor het project Luistertocht door de Vrije Koloniën. Het project start op 28 mei 2022. De luistertocht wordt gefietst en bestaat uit een vaste route langs verschillende plekken in Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord. Dit zijn de plaatsen waar de historische personages woonden, werkten en leefden. Op deze plekken vertelt Philip Freriks over zijn kolonistenvoorouder, waarbij hij nadrukkelijk de omgeving en het landschap in het verhaal betrekt en duidt. De beleving krijgt breedte en diepte, doordat de vertelling doorweven wordt met verhalen van de twee eerder genoemde kolonisten, ingesproken door een stemacteur. Elke stem heeft een eigen insteek in de vertelling, een eigen perspectief op het kolonieleven. De teksten zijn een mix van script op basis van historische documenten en de boeken van Wil Schackmann. Bezoekers volgen de route aan de hand van een speciaal ontworpen plattegrond en bewegwijzering bij de locaties. Op deze locaties wordt het zichtpunt aangegeven, zodat de ogen precies de goede kant op worden getrokken.

Restaureren van de kerktoren

De Hervormde Kerk Nijeveen kan rekenen op een bijdrage van € 5.000 voor het restaureren van de kerktoren van de Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat in Nijeveen. Uit de monumentenwachtrapporten blijkt dat de kerk in vrij goede staat van onderhoud verkeert maar dat enkele onderdelen verbetering behoeven, te weten: - Het torenkruis moet worden ontroest en hersteld. - De weerhaan moet worden gerepareerd en opnieuw worden verguld - De loden muts die over de koningsstijl is aangebracht moet vermoedelijk worden vernieuwd - De leibedekking moet plaatselijk worden hersteld. - De 4 schoten van de toren moeten worden gerenoveerd.

The Armed Man

Muziekvereniging Excelsior kan rekenen op een bijdrage van € 5.000 voor een concertreeks van The Armed Man in het kader van Coevorden Culturele gemeente 2021/2022. De twee concerten vinden in november 2022 plaats in de fabriekshal in Coevorden.

The Armed Man ‘Een mis voor de vrede.’ Met deze ondertitel ging in 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall ‘ The Armed Man’ in première. De componist Karl Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de 15e eeuw L’homme armé. Dit lied is in de loop der eeuwen in ontelbare composities als hoofdthema gebruikt, onder andere door de Vlaamse componist Guillaume Dufay (1397-1474). De mis (Mass For Peace) bestaat uit dertien delen afgewisseld met literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Deze teksten gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan, en de hoop op duurzame vrede. Het werk werd opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo oorlog. Om het werk goed te kunnen uitvoeren is er tenminste een koor van 100 zangers en zangeressen nodig een orkest en de volgende solisten: Alt, Sopraan, Tenor, Bas en een Iman. Het begin is zeer indrukwekkend wanneer in een stevige driekwartsmaat een stampvoetend koor met begeleiding van trommels haar intrede doet. Daarna wordt het L’homme armé gezongen, gevolgd door het Kyrie uit de Katholieke mis met later het Sanctus en Agnus Dei. Verder bevat het werk Bijbelteksten, gedichten die betrekking hebben op de Vietnamese oorlog. Ook wordt het bombardement op Hiroshima, een Islamitisch gebed en teksten uit het Hindoeïsme gebruikt. Een geweldige climax wordt bereikt wanneer in het slotdeel wederom het L’homme armé klinkt met daarop volgend een koraal gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring 21. Het muziekstuk duurt 65 minuten en wordt volledig ondersteund met filmbeelden.

Het muziekstuk “The Armed Man” zal het muzikale werk zijn dat gespeelt en gezongen gaat worden. Als voorprogramma wordt er gedacht aan een mooie inleiding van bijvoorbeeld gastsprekers die de boodschap van ‘The Armed Man’ kracht bij kunnen zetten. Hierin moet het thema vrede en oorlog naar voren komen en wat dit doet met de samenleving. Daarnaast is het de bedoeling dat hierin ook aandacht wordt gegeven aan de viering van 350 jaar ontzet van Coevorden. Met deze voorstelling en het voorprogramma komt cultuur en verrijking bij elkaar.