Subsidie voor vernieuwende plannen leefbaar platteland


Leader Zuidoost en Zuidwest Drenthe 2019

De provincie Drenthe roept inwoners en bedrijven uit Zuidoost en Zuidwest Drenthe op om te komen met vernieuwende ideeën voor het versterken van het platteland. Dit jaar zit er voor beide gebieden in totaal 2 miljoen euro in het zogeheten LEADER-potje, het Europees subsidie-, kennis- en actieprogramma voor een vitaal en leefbaar platteland.

Een gezond ondernemersklimaat is belangrijk voor de lokale economie en werkgelegenheid. Om aantrekkelijk te blijven moeten ondernemers innoveren en zich onderscheiden. Een LEADER-bijdrage helpt hen om die stap te zetten.

Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA):

Een leefbaar platteland, waar reuring is voor inwoners en toeristen. Met bereikbare voorzieningen en aandacht voor elkaar. Dát is een vitaal platteland! Het LEADER-programma geeft ondernemende Drenten de mogelijkheid om hun ideeën te verwezenlijken. Dus, kom op met die mooie plannen!

Goed voorbeeld doet goed volgen

LEADER wordt sinds 2016 in Zuidoost en Zuidwest Drenthe ingezet. Inmiddels zijn er al tal van voorbeelden, waar de kracht van de regio tot mooie resultaten heeft geleid. Zo is afgelopen jaar Tralaluna gestart met de realisatie en verhuur van lokaal gemaakte Tiny Houses on Wheels en van oldtimer kampeerbusjes gerestyled in thema Zuidwest Drenthe. De Tiny Houses on Wheels komen in de verhuur op verschillende locaties in Zuidwest Drenthe. Voor de kampeerbussen gaat Tralaluna roadtrips ontwikkelen om bijzondere plekjes in Zuidwest Drenthe te verbinden. Voor beide activiteiten is en wordt samenwerking gezocht met andere ondernemers in de regio.

Ook de schaapskudde van Ruinen kreeg een bijdrage voor nieuwbouw van de kooi met een educatie-, informatie- en vergaderruimte, een uitkijktoren en een kinderboerderij. Deze nieuwe voorzieningen geven een kwaliteitsimpuls aan de dagrecreatie in het Dwingelderveld.

In Zuidoost-Drenthe kreeg het project Verzorgd Wonen in Exloo een bijdrage uit LEADER. Deze kleinschalige, particuliere woonzorgvoorziening biedt wonen en zorg aan ouderen die niet langer geheel zelfstandig kunnen wonen. En dit in een verbouwde boerderij in een landelijke omgeving.

Onlangs kreeg ook de Synagoge in Coevorden een bijdrage voor het project ‘Het Joodse Leven in Drenthe’. Met een permanente expositie én door middel van Virtual Reality, wordt het leven van de Joodse gemeenschap in Drenthe, en specifiek in Coevorden, in beeld gebracht.

Subsidie 2019 aanvragen?

In Zuidoost Drenthe kunnen van 4 maart tot en met 1 april en van 16 september tot en met 14 oktober subsidieaanvragen worden ingediend. In Zuidwest Drenthe van 17 februari tot en met 25 maart en van 1 mei tot en met 21 oktober.

De Lokale Actiegroepen in beide regio’s stimuleren en beoordelen de LEADER-projecten.

Meer informatie

Op www.leaderzuidoostdrenthe.nl en www.provincie.drenthe.nl/leaderzuidwest staat meer informatie over de mogelijkheden die LEADER biedt.

Kampeerbus Neef Herbert bij ven met Martin en Lizelot

(Klik op de foto voor een grotere versie) (jpg, 3.2 MB)