Cultuurfonds Drenthe steunt 70 projecten voor ruim € 160.000


Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de eerste helft van 2020, € 163.156 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 69 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen.

Coronacrisis

De coronacrisis is een overmachtssituatie die een groot aantal initiatiefnemers in de cultuur en natuur sectoren hard treft. Het bestuur van de afdeling Drenthe heeft zich bij een aantal projecten genereus opgesteld door wat extra bijdragen toe te kennen,  zodat onze kunst en cultuurwereld actief blijft in deze coronatijd.

Vier opvallende projecten zijn:

Herinrichting Glasmuseum Nieuw-Buinen

Historische Vereniging Nieuw-Buinen / Buinerveen kan rekenen op een bijdrage van € 8.000 voor de herinrichting van het Glasmuseum in Nieuw-Buinen. De Historische Vereniging van Nieuw-Buinen en Buinerveen en de Bibliotheek Nieuw-Buinen, onderdeel van Biblionet Drenthe, onderbouwen met dit projectplan de ambitie om een historisch informatiecentrum te realiseren in MFA Noorderbreedte. De glascollectie en activiteiten van de historische vereniging zullen samen met de bibliotheek op een actuele manier worden gehuisvest. Verhalen over het verleden én heden van Nieuw-Buinen, Buinerveen en de veenkoloniale regio krijgen hier een plek. Beide organisaties delen straks de verdiepingsvloer in dit moderne gebouw. In Noorderbreedte wordt de cultuurgeschiedenis van Nieuw-Buinen en omgeving binnenkort zichtbaar voor iedereen in het dorp, waardoor de identiteit van de bewoners als vanzelf wordt versterkt. Een identiteit om trots op te zijn. Want de pioniers van weleer legden de basis voor een ondernemersgeest en hoogwaardige industrie. In het kielzog van scheppende verveners verrees Nieuw-Buinen in kaarsrechte lijnen. Deze oorsprong vormt de achtergrond voor de glasindustrie die 129 jaar in Nieuw-Buinen floreerde. Na de brand in november 2018, waarbij het onderkomen van de Historische Vereniging van Nieuw-Buinen/Buinerveen onbruikbaar werd, zocht de vereniging naar een nieuwe locatie. De museale glascollectie, het archief en de werkruimte voor 15 vrijwilligers hadden zware rookschade opgelopen. Bij de zoektocht naar een nieuwe plek voor het museum over de lokale geschiedenis en de glasindustrie ontstond een unieke samenwerking tussen het bestuur van de historische vereniging, Biblionet Drenthe en de gemeente Borger Odoorn. Gezamenlijk zag men de mogelijkheden om in Noorderbreedte, het nieuwe hart van Nieuw-Buinen, de bijzondere glascollectie onder te brengen. Hier vallen de verhalen over de geschiedenis van de regio zowel voor de mensen van NieuwBuinen als voor de toeristen op hun plek. Tegelijkertijd zal de vereniging met haar uiteenlopende activiteiten in het gebouw zorgen voor verbinding. Het is een kans om de verhalen, de geschiedenis en de mensen dichterbij te brengen.

Theatervoorstelling ‘Mijn liefde is een koorts’

Stichting Be-Wonder, Roodpaleis kan rekenen op een bijdrage van € 7.500 voor de theatervoorstelling 'Mijn liefde is een koorts' waarvan de première in mei 2021 is. Dit intergenerationele, multiculturele en multidisciplinaire project heeft tot doel mensen in de samenleving dichter bij elkaar te brengen via kunst en cultuur met oral history (het delen van verhalen via interviews vastgelegd op videocamera) als basis. De belangrijkste groep die we benaderen is de oudste generatie die afhankelijk is van de ander en kwetsbaar is. Zij krijgen een ereplaats tijdens dit community-art project. Zij worden in intieme interviews bevraagd over de thema’s liefde, eenzaamheid en vrijheid. In het Coronatijdperk is er nog meer eenzaamheid voor de kwetsbare oudere. We moeten zorgen via digitale of via persoonlijk contact met de oudste generatie in contact te blijven! Eenzaamheid beslechten via persoonlijke interviews en theater!

Mobiele theaterproductie/openluchtspel Het TDI-Drive-In-Theater

Stichting Garage TDI kan rekenen op een bijdrage van € 2.000 voor het mobiele theaterproductie/openluchtspel Het TDI-Drive-In-Theater, van 1 juli t/m 31 december 2020 te Assen.

Brandstof TDI heeft ieder jaar een vol inspirerend zomerprogramma. Er worden trainingsweken georganiseerd op een camping in Gasselte, waar iedere dag vanuit het niets verschillende voorstellingen worden gemaakt. Er wordt gespeeld op festivals en speciaal voor Noorderzon en het Preuvenement wordt een ware Experimenten-BOX ingericht met verschillende performances. Helaas kunnen deze activiteiten i.v.m. het virus niet doorgaan. Ze zijn voor hun jonge talenten op zoek naar alternatieven binnen de 1,5 meter-afstand-samenleving. Deze nieuwe activiteiten verdienen een podiumplek. Op dit moment is moeilijk in te schatten in hoeverre het publiek bereid is om in een theaterzaal te gaan zitten, waarbij stoelen ver uit elkaar staan. Bij TDI hebben ze ervaring met het maken van voorstellingen waarbij een auto centraal staat. Nu zetten ze het publiek in de auto neer om te kijken naar voorstellingen op een speelvloer die ze creëren op hun eigen parkeerterrein bij de Garage: Het TDI-Drive-In-Theater!

Publicatie Wandelen op de Braak, twee eeuwen cultuur- en natuurbeleving

Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland kan rekenen op een bijdrage van € 3.000 voor de publicatie Wandelen op de Braak, twee eeuwen cultuur- en natuurbeleving die op 1 oktober 2020 verschijnt.

In 2020 is het 100 jaar geleden dat het landgoed De Braak eigendom werd van Natuurmonumenten. Dit vormt de aanleiding voor een publieksboek over het nog altijd zeer geliefde landgoed, gelegen onder de rook van de stad Groningen. De Braak kent een veelzijdige geschiedenis, die meer omvat dan slechts de historische ontwikkeling van het landgoed. Het gaat ook over het cultuurhistorische landschap, waarin het landgoed gesticht werd. Daar komt de vaak onderbelichtte periode van de twintigste eeuw bij. Een tijd waarin het voor particuliere landgoedeigenaren in toenemende mate moeilijk werd hun bezit te beheren en vele landgoederen te koop werden aangeboden, waarna de bezittingen versplinterden en vaak volledig verdwenen. Landgoed De Braak vormt hierop een uitzondering en werd in 1920 aangekocht door de nog jonge Vereniging Natuurmonumenten. Deze ontwikkeling is bepalend geweest voor het voortbestaan van het landgoed en heeft een stempel gedrukt op de invulling van het beheer van De Braak.

In de bijlage bij dit persbericht (pdf, 114 kB) staat aangegeven voor welke andere projecten een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Drenthe.

Op 25 september en 11 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot 6 weken vóór die datum online worden ingediend.