Lespakket voor middelbare scholen bij internationaal bekroonde film ANDERS


Iedereen doet ertoe! Met die gedachte kwam in 2017 de film ANDERS tot stand, een samenwerking tussen Reinout Hellenthal en de provincie Drenthe. In aanvulling op de internationaal bekroonde film is met CMO STAMM een gratis lespakket ontwikkeld voor leerlingen van klas 3 en 4 HAVO/VWO en klas 1 en 2 van het VMBO.

ANDERS Overhandiging Cees Bijl en Wolbert van Wageningen - web

Vandaag reikte gedeputeerde Cees Bijl het eerste exemplaar uit aan locatiedirecteur Wolbert van Wageningen van christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh, locatie Lariks in Assen. “In deze lessen wordt bespreekbaar dat iedereen op zijn of haar manier anders is en dat verschillen er mogen zijn”, aldus Cees Bijl. “Het is een signaal aan de jeugd om dat tegen jezelf te durven zeggen, want dan pas kun je het ook met je omgeving delen.”

CS Vincent van Gogh was een van de eerste scholen die het lespakket omarmde. Het lespakket biedt met drie lesbrieven materiaal voor één of twee lesuren. Het samen bekijken van de film ANDERS vormt het startpunt. Daarna gaan de leerlingen actief en op een persoonlijke manier aan de slag met het thema. Wolbert van Wageningen: “Wij willen dit graag met onze leerlingen delen. Eerst begrijpen en dan begrepen worden, is het motto. Het is goed om dit thema, dat best spannend is om te bespreken, te ondersteunen met dit lespakket.” Ook scholen buiten Drenthe hebben inmiddels belangstelling getoond.

ANDERS laat de worsteling zien van de 14-jarige Alex, die zich ‘anders’ voelt en daardoor met zichzelf en zijn omgeving overhoop ligt. Met ANDERS vragen Reinout Hellenthal, CMO STAMM en de provincie Drenthe aandacht voor de acceptatie van mensen die anders zijn in het algemeen en de positie van transgenders in het bijzonder. Zojuist werd bekend dat de film voor de 20e keer wordt bekroond met een (internationale) prijs. De overhandiging van het lespakket is een van de vele activiteiten in het kader van de Drentse Regenboogweek.